2019 de eerste weken van het nieuwe jaar zijn voorbij… Heb je goede voornemens gemaakt?….Bij de start van het nieuwe jaar maken veel mensen goede voornemens. Ik ben afgestapt van het maken van goede voornemens en maak alleen nog maar realistische doelen.
In dit artikel geef ik jou 5 krachtige tips om jouw doelen écht te bereiken.
Eerder deze week sprak ik een vrouw. Ze wil graag meer sporten. Ze mist energie en is snel moe futloos. Ze was er met volle moed aan begonnen, maar telkens wanneer ze een aantal weken onderweg is verzwakt het weer. Ze heeft er erg veel last van. Niet alleen van het feit dat ze snel moe is, maar ook van een schuldgevoel en een boosheid op zichzelf, omdat het haar niet lukt haar goede voornemen waar te maken.
Wellicht is dit erg herkenbaar voor jou. Je weet dat je iets anders wil doen en je zou graag bepaald gedrag willen veranderen. Je hebt ook het voornemen om het te doen. Maar telkens als het moment daar is, dan lijken al je goede voornemens te smelten als sneeuw voor de zon. En of het nu gaat over meer gaan sporten, minder suiker eten, minder alcohol drinken, minder tv kijken, meer lezen, stoppen met roken, vermageren, etc … het zijn allemaal goede voornemens die waarschijnlijk nooit zullen lukken als je er geen echte doelen van maakt.
Waarom mislukken goede voornemens?
Een goed voornemen is geen doel.
Een goed voornemen is niet hetzelfde als een doel. Het is simpel: een doel zonder plan is niets meer dan een verlangen. En een goed voornemen is in feite niets meer dan een verlangen -> dus een doel zonder plan.
Ons brein is onvoorspelbaar
Er zijn in ons hoofd 2 systemen actief: de emotionele kant en onze rationele kant. Om je gedrag succesvol te veranderen, moet je tegelijkertijd aandacht hebben voor die 2 systemen en niet te vergeten de context waarin je zit. De ratio weet wat we willen, maar de emotie denkt er vaak anders over. Ik wil gaan sporten, maar de emotie is als een puber en stelt vaak ook puberaal gedrag: ik doe mijn eigen zin en ik doe het nu! Gevolg: het is al laat dus het heeft weinig zin om nog te gaan.
Een onvoorspelbaar brein maakt het dus extra lastig om doelen echt waar te maken. Gelukkig zijn er manieren om ons emotioneel brein te slim af te zijn.
5 krachtige tips om succesvol je doelen te bereiken
We weten nu hoe het komt dat we onze goede voornemens niet altijd waarmaken. Maar… hoe dan wel?
1: Maak een doel SMART, visueel en start met het einde voor ogen.
Start met het einde voor ogen. Weet dus waar je graag zou willen landen en waarom? Waarom je op tijd wil gaan slapen, waarom je zou willen afvallen, waarom je zou willen stoppen met roken en vooral: wat betekent dat concreet? Wanneer heb je jouw doel waargemaakt? Dit doel maak je vervolgens visueel. Je kan bijvoorbeeld een moodboard maken, of een klein kaartje op de koelkast of spiegel plakken. Alles is goed als het maar visueel is en je elke dag je doel weer onder ogen krijgt.
2: Maak het eindresultaat positief
Ons brein verstaat NIET het woordje “NIET”. Onzin? Denk dan eens NIET aan een rode auto?…. Boodschap duidelijk: het woordje NIET verstaat ons brein niet.
Als je zegt “ ik wil NIET meer roken” dan hoort ons brein “roken, roken, roken, roken”. Oplossing? Maak het positief. Zeg wat je wel wil, in plaats van wat je niet wil.
In het voorbeeld van “meer gaan sporten ”, zou het resultaat kunnen zijn: Vol energie en fitter voelen!.
3: De stok achter de deur.
Als je dan een goed doel hebt en het is positief en visueel reken er dan op dat het nog niet zo vanzelfsprekend zal zijn om het vol te houden. We starten vaak met de nodige positieve energie. Maar na verloop van tijd zwakt dat af en verliezen we misschien de drive om verder te gaan.
Zorg dus voor een stok achter de deur. Dat kun je doen door iemand in te schakelen die jou zal controleren. Vaak lukt dat niet met je eigen partner, dus zoek het wat verder.
Een voorbeeld?
Een vriendin van mij wil dit jaar 750 km hardlopen. Als ze dat niet doet, dan schenkt ze 750 euro die ik aan een goed doel mag geven. Voel je de stok achter de deur?
4: Begin NU en maak een dagelijkse ketting van jouw doel
Een doel dat je morgen start? Nee, start nu. Waarom ook niet?Vandaag is het ideale moment om met je doel te starten of om je te herpakken. Ben je dus even van je pad afgedwaald, dat is helemaal niet erg. Daar kun je van leren. Kijk hoe het komt en hoe je dit in de toekomst kan voorkomen, maar start wel opnieuw. Tenzij je doel plots toch niet belangrijk lijkt te zijn?… Start met het maken van een ketting. Op elke dag die je succesvol bent in je doel, zet je een kruisje in een zichtbare kalender. Je start dus met 1 kruisje, dan 2, 3, 4 … en voor je het weet heb je een ketting van enkele kruisjes. Op den duur wordt het invullen van die kalender een extra motivatie om je doel ook echt vol te houden. Want als je die ketting doorbreekt moet je opnieuw beginnen, dat alleen al is een extra motivatie om het vol te houden in moeilijke momenten.
5: Maak gebruik van technologie voor je doel
Er zijn heel wat apps die je ondersteunen in het maken en volhouden van doelen. Bijvoorbeeld:
- Fitbit voor het bijhouden dagelijkse slaap, beweging, hartslag, water inname, …
- Runkeeper om sportactiviteiten bij te houden
- Coach.me voor het bijhouden van dagelijkse doelen
- Insights Timer voor dagelijkse meditaties
- YNAB om financiën bij te houden
Met deze tools ben jij zeker en vast een grote stap dichter bij het realiseren van jouw goede voornemens, euh doelen!
Succes je kan het!
Vraag: Welk doel wil jij bereiken dit jaar en waar loop je tegenaan?